• Müşteri Hizmetleri
    0216 301 22 00
  • Whatsapp İletişim
    0543 301 22 02


Ortodontik tedavide kullanılan braket çeşitleri nelerdir?

Ortodontik tedavilerde metal (paslanmaz çelik) veya porselen (şeffaf) braketler veya diğer bir adı ile diş telleri kullanılır.   
Dişlerin ön yüzeylerine braket denilen kare şeklinde, ufak, porselen (şeffaf) tutucu parçaların sabitlenmesi ve bu braketlerin içerisine yerleştirilen diş telleri yardımı ile çapraşık durumdaki dişlerin düzeltilmesini sağlayan tedavidir. Porselen braketler beyaz renkte olduğu için daha az belli olurlar. Metal diş tellerine göre daha estetik görüntüdedirler.    


Metal braketlerle ilgili estetik kaygıları olan hastalarda uygulanan genellikle porselen yada zirkonyumdan üretilen diş rengini yansıtan transparan yani tamamıyla şeffaf braketlerdir. Metal braketlere oranla ağız içinde daha az görünür oldukları için daha çok yetişkin hastalar tarafından tercih edilmektedir. Üstelik estetik braketlerle birlikte kullanılan teflon kaplı tellerde yine görünmezliğinizi arttıracak bir diğer faktördür. Artık günümüzde, estetik braketlerde hiçbir şekilde renklenmeyen kristal görünümünde ve de kapaklı bir şekilde üretilebilmektedir. Şeffaf braketlerde dikkat edilmesi gereken en önemli konu bakımlarıdır. Yemek sonrası şeffaf braketlerin etrafında biriken yiyecek artıkları estetik görünümü korumak amacıyla dikkatli bir şekilde temizlenmelidir.

   


Dişlerin iç yüzeyine uygulanan sisteme ise lingual ortodonti denilmektedir. Bu sistemde diş tellerinin hepsi iç tarafta olduğundan dışardan tel gözükmez.
Son dönemlerde klasik braket sistemlerinin yanı sıra kapaklı braketler üretilmeye başlanmıştır. Kapaklı braketlerde diş hareket hızı klasik sisteme göre daha hızlıdır. Kapaklı braketlerin de yine şeffaf ve metal olanları vardır.


Braketlerin alternatifi olarak şeffaf plaklarla (invisalign) da ortodontik tedaviler yapılabilmektedir. Bu tedavide diş teli yani braketlerin yerine dişleri saran şeffaf plaklar kullanılmaktadır. Kuvvet diş teli yerine bu plaklar vasıtasıyla dişlere iletilir.


Hareketlı apereyler ise genellikle karışık dişlenme döneminde uygulanan, koruyucu ve önleyici ortodontik tedavi olarak da adlandırılan tedavi şeklidir. Hastalara göre özel hazırlanan apareyler çeşitli şekillerde ve hasta isteğine göre değişik renklerde yapılabilmektedir.

   


Ortodontik tedavi dişlerim de ağrıya sebep olur mu?

Diş telleri  ilk takıldığında dişlere belirli miktarda kuvvet uyguladığı için hafif bir ağrı hissedilebilir fakat  çoğunlukla görülmeyebilir. Kişiden kişiye değişkenlik gösteren bir konudur. 2-3 gün içinde hissedilen değişiklik normale dönecektir sürekli ve şiddetli ağrı söz konusu değildir. Ağrının çok düşük olmasını arzu ediyorsak diş tellerinin bakımını çok iyi yapmamız gerekir.


Diş tellerim çıktıktan sonra çapraşıklığım geri döner mi?

Diş tellerinin söküm aşamasında ön 6-8 dişin dil tarafından tutunan ince bir tel (sabitleyici tel) ile dişler birbirlerine sabitlenir. Böylece elde edilen sonucun geri dönmesi önlenmiş olur.  Bu tel kesinlikle dışarıdan gözükmez. Ortodontik tedavi bittikten sonra mutlaka ortodontistinizin size ön gördüğü kontrollere mutlaka uymaya çalışın.

Bu sabitleyici diş teli ne kadar ağzımda kalacak?

Bu telin ortalama olarak en az 5 yıl ağızda kalması tercih edilir. Bazı durumlarda ömür boyu kullanımı gerekir ortodontistiniz bu konu ile ilgili sizi bilgilendirecektir.